IAAF Zagreb - Tri rekorda po kiši i hladnom vremenu


ZAGREB - Kiša i hladno vrijeme obilježili su 57. izdanje "IAAF Grand Prix Zagreb 2007" atletskog mitinga u Zagrebu. Ružno vrijeme nije pogodovalo atletičarima, niti gledateljima no, usprkos očajnim uvjetima na stadionu Mladosti uz Savu zabilježeno je i nekoliko odličnih rezultata pri čemu i tri nova rekorda mitinga - u bacanju kladiva i na 3.000 metara kod djevojaka, te u skoku u dalj kod atletičara.

Svjetska rekorderka u bacanju kladiva, ruska atletičarka Tatjana Lisenko pobijedila je s rezultatom 76,74 metara popravivši svoj stari rekord od prošle godine za 20 centimetara. Inače, ovaj je rezultat za samo 1,87 metara slabiji od svjetskog rekorda. Hrvatska rekorderka Ivana Brkljačić zauzela je peto mjesto sa 70,92 metara.

Novi rekord je postavila i Ruskinja Olga Komjadina na 3000 metara. Komjagina je pobjedu izborila u foto finišu ispred Etiopljanke Belaynesh Fekladu istrčavši rezultat 8:52.03. Dosadašnje najbolje vrijeme zagrebačkog mitinga držala je Rumunjka Darina Calenic koja je 1993. godine slavila s rezultatom 9:12.57.

Kod atletičara jedini rekord mitinga ostvario je Panamac Irving Saladino u skoku u dalj. Saladino je tako potvrdio status jedne od največih zvijezda ovogodišnjeg izdanja zagrebačkog mitinga preskočivši 8,45 metara. Saladino je popravio stari rekord mitinga kojega je držao Jamajčanin James Beckford za 11 centimetara i to već u prvoj seriji.

U 57. izdanju 57. memorijalne utrke Borisa Hanžekovića na 110 metara s preponama slavio je Kubanac Dayron Robles s rezultatom 13,35 sekundi, što je za 21 stotinku slabije vrijeme od onoga koje je ostvario prije dva dana kada je pobijedio u Ateni. Drugo mjesto je sa 13,56 sekundi zauzeo Amerikanac David Payne, a treće sa 13,59 još jedan Amerikanac Ron Bramlett.

Pobjeda je pripala i Blanki Vlašić u skoku u vis koja je tako nastavila sjajnu pobjedničku seriju ove godine. Nažalost, Blanka je u Zagrebu slavila samo 190 centimetara. Vlašić je visine od 1,80, 1,85 i 1,90 preskočila iz prvog pokušaja, da bi letvicu na visini 1,95 rušila tri puta, i to dva puta petama. Blanka se danas ujutro osječala jako loše i njezin nastup je bio više nego neizvjestan, no zahvaljujući primljenoj terapiji i antibioticima odlučila je nastupiti na kiši i hladnoći, preuzevši svjesno rizik od ozljede ili jače prehlade. Drugo mjesto s istom visinom zauzela je Šveđanka Emma Green, a treća je sa 1,85 bila Marina Aitova sa 1,85.


HINA (04.07.2007.)

Sve je spremno za "Hanžeka"


ZAGREB - Ljubitelji hrvatske atletike doći će u srijedu navečer "na svoje" i prisustvovati 57. izdanju tradicionalnog IAAF Grand Prix mitinga Zagreb. Jedan od 24 svjetska mitinga visoke klase ponovno će, kao i svake godine, ugostiti brojne svjetske zvijezde "kraljice sportova". Naravno, hrvatskom će gledatelju najzanimljivije biti ženske discipline u kojima nastupaju glavne hrvatske atletske "vedete" Blanka Vlašić, Ivana Brkljačić i Danijela Grgić. Shodno tome, ženski skok u vis, najjači svjetski miting u bacanju kladiva te utrka na 400 metara pobudit će najveći interes. Dan uoći mitinga koji je na rasporedu u Sportskom parku Mladost s poČetkom u 18.30, Blanka, Danijela, Ivana i njena najveća konkurentica, svjetska rekorderka Tatjana Lisjenko predstavljene su javnosti.

Pariški miting oteo visašice
- Nimalo mi nije važno to što je ove sezone konkurencija nešto slabija. Nadam se samo da neće padati kiša koja je meni osobno popriliČni "bauk". Pokušat ću pred svojom najdražom publikom dati sve od sebe - pobijediti, preskoČiti preko dva metra i zatim napasti svoj najbolji rezultat - najavila je Blanka Vlašić koja je Zagreb podredila "zlatnom mitingu" u Parizu.

Upravo miting Golden League u Parizu onemogućio je zagrebački nastup trenutačno najboljim skakačicama te će Amerikanka Amy Acuff i Kazahstanka Marina Aitova Blanki biti najveća prijetnja. No, Blankina pobjeda ne bi trebala biti upitna kao i odliČni nastavak pobjeda na mitinzima i konstantni skokovi preko dva metra.

Ivana Brkljačić je ove sezone "eksplodirala" i niže osobne i hrvatske rekorde kao na tekućoj vrpci. Dijeli prvo mjesto na listama u kladivu ove sezone. Unatoč tome, svjetskoj rekorderki Lisjenko skromno je odala počast izjavivši da je najbolja na svijetu.
- Za koplje je bolja od nas ostalih. Nadam se da Tatjana Zagrebu može podariti svjetski rekord.
Znam da to može, a sve mi djevojke koje smo njena konkrencija to bismo voljele jer je ona zaista odliČna cura - rekla je Ivana dodavši da će se pobrinuti za odličan osobni nastup u Zagrebu.
Lisjenko je pohvalila konkurenciju koja će je motivirati budući da u kladivu nastupa sedam od trenutačno najboljih 10 bacačica svijeta. Nema sumnje, žensko će kladivo biti najbolja disciplina "Hanžeka" kao i svake godine.

Od mlade Danijele Grgić očekuje se također odličan plasman u utrci u kojoj će nastupiti osam izjednačenih konkurentica, kako je to najavio menadžer mitinga Harald Edletzberger. U tandemu s direktorom mitinga Draženom Kroupom Edletzberger je najavio najveća imena mitinga.
Sve ih je teško nabrojati, no Edletzberger se iskreno "ispričao" i za činjenicu da je Pariz Zagrebu oteo mnoge zvijezde:
- Ove godine su takve okolnosti, i u konkurenciji imamo uglavnom mladu nadolazeću "gardu" svjetske atletike. Većina onih koji su za vikend nastupili u Ateni stiže u Zagreb. No, rezultati i spektakl će zadovoljiti ljubitelje atletike.

Panamac Irving Saladino, trenutačno drugi na svjetskoj listi skakača u dalj, zalog je odličnog muškog dalja, a najveću će mu konkurenciju predstavljati Amerikanci Quinley i Pate

Predrag Žukina, Jutarnji list (03.07.2007.)

"Hanžek" donosi novi spektakl


ZAGREB - Šest dana uoći atletskog IAAF Grand Prix mitinga Zagreb 2007. (4. srpnja u 18.30 sati), organizatori su najavili velike okršaje međunarodnih zvijezda u većini disciplina popularnog „Hanžeka“.

Visoke prepone uvijek su zastupljenje na stadionu na Mladosti, a posebno nas zanima memorijalna utrka na 110 metara s preponama. Svojedobno je jedan od prvih europskih nastupa u Zagrebu imao aktualni svjetski rekorder Liu Xiang, a danas ćemo ugostiti predstavnike novog američko-kubanskog vala: Davida Olivera (trećeplasirani s US Trialsa), Davida Paynea (pobjednik u srijedu u Ostravi) i Dayron Robles (Kubanac s rekordom 13.00). Ženski okršaj na preponama bit će još uzbudljiviji. Demu Cherry protiv Perdite Felicien uz solidnu pratnju.

Jaka konkurencija u sprintu

Ženski sprint također će biti jak iako je zbog ozljede otkazala Durst. Mayers je ove godine već dvaput trčala 11.00, Jamajčanka Brooks 11.05, a tu je i američka reprezentativka Moore. Dvostruka europska prvakinja Kim Gevaert trčat će 200 metara.

Popunjena je i startna lista za bacanje kladiva pa će naša rekorderka imati jaku konkurenciju. Uz svjetsku rekorderku Lisenko, bacat će još Horoših, Moreno i Skolimowska. Odlična podloga za svjetski rekord.

Odlična utrka očekuje se kod atletičarki na 800 metara (Čeplak, Čerkasova, Usović, Macharia...). Svjetska rekorderka na 3000 metara sa zaprekama Gulnara Galkina-Samitova trčat će u Zagrebu istu dionicu, ali bez prepreka. Stiže i svjetski prvak na 5000 metara Benjamin Limo.

U dalju i preko osam metara


U natjecanju daljaša očekuje se spektakl i skokovi više od osam metara. Jamstvo toga trebao bi biti Irving Saladino (osobni rekord 8,56) te američki reprezentativci za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo - Miguel Pate i Trevell Quinley. Kajsa Bergqvist još uvijek nije otkazala nastup iako dva dana kasnije skače u Parizu.

Direktor mitinga Dražen Kroupa izrazio je zadovoljstvo učinjenim, a posebno sponzorskim ugovorom s Auto Hrvatskom, a tajnik ZŠS-a Velimir Bašić najavio novi iskorak u financijama i atletskim zvijezdama od sljedeće sezone.

(28.06.2007.)

Xavier „X-Man“ Carter trči na „Hanžeku“


ZAGREB – Atletski Grand Prix miting Zagreb 2007. koji će se u srijedu 4. srpnja održati na stadionu Mladosti, dobio je još jednu atletsku zvijezdu.

U Zagrebu će trčati jedna od najvećih nadolazećih zvijezda sprinta Xavier „X-Man“ Carter. Šira javnost ovog Amerikanca upoznala je prošle godine kada je u svom tek drugom nastupu u Europi pretrčao 200 metara za 19.63 sekunde. Time se s nepunom 21 godinom upisao na drugo mjesto svih vremena u trčanju na 200 metara. Ispred njega samo je svjetski rekorder Michael Johnson.

Prošle godine „X-Man“ je zaludio američku atletsku javnost kada je na sveučilišnom prvenstvu osvojio četiri zlatne medalje. Jedini kojem je to uspjelo prije njega bio je legendarni Jesee Owens. Ti rezultati donijeli su mu i bogati sponzorski ugovor s Nikom koji ga veže do olimpijske 2012. godine.

Muški skok u dalj, tradicionalno vrlo zanimljivu disciplinu, predvodit će prvoplasirani na IAAF-ovoj renking ljestvici Panamac Irving Saladino. Ove godine je drugi na svjetskim tablicama s iznimnih 8,53 metara, dok je prošle godine skočio 8,56 metara.

U ženskom sprintu trčat će lovac na jack-pot Zlatne lige Stephanie Durst (osobni rekord 11.13 na 100 metara). Amerikanka je nedavno pobijedila u Oslu, što joj je šesti uzastopni trijumf u 2007. godini. Durst je inače redovita gošća „Hanžeka“, a ove godine trčat će i LaShaunte`a Moore koja je sa 22.46 šesta na ljestvici najboljih na svijetu na 200 metara.

Kada je Meseret Defar nekidan popravila svoj svjetski rekord na 5000 metara posebnu zahvalu uputila je Olgi Komjagini koja je kao „pacemaker“ odlično odradila posao u prva dva kilometra. Upravo ta Ruskinja trčat će u Zagrebu 3000 metara. S rezultatom 8:43.95 Komjagina je predvodila popis najbržih na 3000 metara u 2007. godini.

Na 400 metara konkurencija našoj Danijeli Grgić bit će Ruskinje Svjetlana Pospjelova (svjetska i europska prvakinja u štafeti) te Anastasija Kapačinskaja (svjetska prvakinja na 200 metara iz 2003.).

U memorijalnoj utrci Borisa Hanžekovića očekuje se nastup olimpijskog i svjetskog prvaka Allena Johnsona, a potvrđen je i dolazak Davida Olivera (šesti na svijetu u 2007. sa 13.14).

U skoku u vis Blanka Vlašić će imati iznimnu konkurenciju. Bez obzira što je dva dana kasnije miting Zlatne lige u Parizu, Kajsa Bergqvist nije još otkazala nastup u Zagrebu. Prijavljena je i Venelina Veneva, zatim Vita Palamar (četiri puta zaredom petoplasirana na SP-ima), azijska prvakinja Marina Aitova i 197 cm visoka Nicole Forrester.

Ivana Brkljačić otvorit će miting, a glavna konkurentica bit će joj svjetska prvakinja u bacanju kladiva i rekorderka mitinga Tatjana Lisenko.

(20.06.2007.)

Blanka Vlašić, Ivana Brkljačić i Danijela Grgić na Hanžeku


ZAGREB, (Hina) - Nakon što je prošle godine atletski miting IAAF Grand Prix Zagreb zbog Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj bio koncem kolovoza, ove godine popularni "Hanžek" vraća se u stari termin. Tako će se 57. izdanje zagrebačkog mitinga održati 4. srpnja na stadionu Mladosti s početkom u 18.30 sati.

Nakon reorganizacije Međunarodne atletske federacije (IAAF) "Hanžek" se već drugu godinu nalazi u World Athletic Touru koji tvore 24 mitinga na svijetu što osigurava brojna ugledna imena iz svijeta atletika na stadionu Mladosti. Liste sudionika još uvijek nisu konačne, no već sada se zna da će u Zagrebu nastupiti trenutačno tri najbolje hrvatske atletičarke Blanka Vlašić, Ivana Brkljačić i Danijela Grgić. Dolazak na Savu potvrdile su i svjetska rekorderka u bacanju kladiva Tatjana Lisenko, te ponajbolje svjetske skakačice u vis Kajsa Bergqvist, te Venelina Veneva.

"Lista sudionika će biti mnogo jasnija nakon mitinga u Oslu, međutim i ove godine u Zagrebu možemo očekivati vrhunsku atletiku. Ulaskom u društvo 24 najbolja mitinga na svijetu IAAF traži određene tehničke standarde, gledanost, rezultate, a skorašnji miting će biti još jedna prilika da pokažemo kako zaslužujemo mjesto među odabranima," istaknuo je menadžer mitinga Harald Edletzberger na novinarskoj konferenciji u hotelu Westin. Edletzberger je dodao kako će na programu mitinga biti 17 disciplina, devet u muškoj (100, 200, 400, 3.000, 400 prepone, dalj, kugla, koplje i memorijalna utrka na 110 metara s preponama), te osam disciplina u ženskoj konkurenciji (100, 200, 400, 800, 3.000, vis, kladivo i 100 metara s preponama).

Uvrštenje Zagreba u World Athletic Tour poskupilo je i organizaciju natjecanja, pa će i ove godine ukupna cijena mitinga biti kao i lani oko 4 milijuna kuna, dok će nagradni fond biti 300.000 eura.
"Prema kriterijima IAAF-a dužni smo osigurati i posebnu nagradu za svjetski rekord, a on iznosi 50.000 eura," dodao je direktor mitinga Dražen Kroupa naglasivši kako će se veliki dio novca za organizaciju namaknuti iz Zagrebačkog športskog saveza (ZŠS).
"Hanžek je uvijek na visokom nivou, tako će biti i ove godine. Najvažnije je da stadion ponovo bude pun," dodao je predsjednik ZŠS-a Tomislav Šepec.

(14.06.2007.)
Hanžek 2006.


ZAGREB – Blanka Vlašić skokom preko 2,01 metra pobijedila je na zagrebačkom Grand Prix mitingu. Istu visinu preskočila je i svjetska prvakinja Šveđanka Kajsa Bergqvist, ali tek iz trećeg pokušaja, dok je Blanki uspjelo to iz drugog. Treća je bila Bugarka Venelina Veneva s preskočenih 1,98 metara.

Moja druga pobjeda
- Ovo je moja druga pobjeda na zagrebačkom mitingu. Pobijedila sam prije pet godina, ali tada miting nije bio ni približno ovako jake kvalitete kao što je u posljednjih nekoliko godina. Tada sam pobijedila, čini mi se, s preskočena 1,93 metra - rekla je Blanka.
Na Blankinu sreću nije padala kiša, ali daleko od toga da su uvjeti bili idealni.
- Bilo je užasno hladno. Zato sam išla skakati sve visine kako bih što prije došla na red. Nisam smjela riskirati da se ohladim - istaknula je Blanka.
Bojan Marinović, njezin trener, bio je također jako zadovoljan:
- Ovo je njezin 13 skok preko dva metra računajući i nastupe u dvorani. To je velika stvar.
Blanka na mitinzima nije pobijedila od sredine srpnja kad je bila prva u Rimu.
- Veseli me nova pobjeda na Grand Prix mitinzima. Gušt mi je pobijediti u ovako jakoj konkurenciji, gušt mi je pobijediti u Zagrebu. Ovaj miting me posebno motivira. Tu je jedna posebna atmosfera, u što sam se ponovno uvjerila. Ako Kajsa ima svoj miting u Stockholmui, ako Hellebaut ima svoj miting u Bruxellesu, onda je Zagreb moj miting. I uvijek mi bude žao što ne mogu podijeliti puno više autograma silnoj djeci koja su me bodrila uz ogradu - istaknula je Blanka.
Pokušala je Blanka preskočiti novi osobni i hrvatski rekord na 2,04 metra.
- Najbliže da preskočim bilo je u trećem pokušaju - rekla je Blanka.
U Zagrebu se nije dugo zadržala.
- Krenuli smo odmah u Split. Već u subotu putujem u Berlin na posljednji miting Zlatne lige. A tamo me prema prognozama čeka kiša i nastup u 12.30 sati. Ne znaš što je gore, to što će padati kiša ili to što je vis malo iza podneva. Puno važniji nastup će mi biti u Stuttgartu, na finalu Grand Prixa - istaknula je Blanka.

Kajsin poljubac
Kajsa Bergqvist zagrlila je i poljubila Blanku.
- Nismo mi nekakve velike prijateljice da se dopisujemo mailovima ili razgovaramo telefonom izvan sezone. Ali kad smo zajedno na nekom natjecanju, onda se međusobno bodrimo, a na kraju uvijek čestitamo jedna drugoj - rekla je Kajsa.
U uvijek privlačnoj utrci na 100 metara pobijedio je sve bolji mladi Amerikanac Jason Smoots, ispred dvostrukog europskog prvaka Francisa Obikwelea. Kod atletičarki Debbie Ferguson također je bila brža od europske prvakinje Kim Gevaert.

VL (01.09.2006.)

ostale vijesti možete pročitati u arhivi >>>